Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Innovativ indeklimaløsning til House of Innovation

DAMPA Clip-In Kassetter med diffus ventilation optimerer indeklima i laboratorier hos Novo Nordisk i Måløv.

Seneste medlem af familien Novo Nordisk Park i Måløv kan minde om en arkitektonisk klon af de øvrige medlemmer. Dog med væsentlige opgraderinger både ude og inde

Detaljernes droning

Den røde løber er klar foran bygning HI – den seneste bygning i Novo Nordisk Park i Måløv. Byg­ning­en hedder også House of Innovation og ligger i forlængelse af størstedelen af de øvrige bygninger i det kuperede terræn. Til dels en klon af resten af familien og til dels ikke.

House of Innovation er en gigantisk u-formet bygning på 16.700 kvm med to laboratoriefløje og en mellembygning med administration og fællesfaciliteter i tre etager. Mod nord fremstår bygningen som fire etager på grund af det fald­ende terræn. Netop terrænet har givet muligheder for et tvist, som betyder, at der under hovedindgangen er lavet et stort gårdrum belagt med rustikke Siena-teglklinker. Gårdrummets lune indre adskiller sig markant fra bygningens kølige krop og danner associationer til en rød løber foran bygningen, der er en dronning værdig. Her sker ganske enkelt noget nyt i forhold til de ældre bygninger i området.

Man går langs de to fløje for at komme til hovedindgangen på midten – altså i mellembygningen, mens den “røde løber” er med trin ned til gårdrummet, som kantinen støder op til. Herfra er der direkte udgang til det sydvendte og beskyttede gårdrum.

Kølig og klassisk

Selve bygningens facade er i pudset tegl i samme kølige, klassiske grå nuance som hovedparten af de øvrige Novo Nordisk-bygninger i parken i Måløv og med identiske vinduespartier med udvendig elektronisk solafskærmning. Dog er mellembygningen – bygning H6 – med glasfacade, der trækker lyset hele vejen igennem bygningen og giver den tunge bygning noget lethed og elegance.

Som resten af Novo Nordisk-parken har alle bygningsled en kort betegnelse med et bogstav og et tal. Venstre fløj er I5, højre er H5, mellembygningen er H6, og det store auditorie, der er koblet på mellembygningen mod nord, er bygning H7. Det store fald i terrænet har netop givet mulighed for at udvide House of Innovation med en kælderetage, der fra nordsiden ikke er mere kælder end, at dagslyset bliver trukket ind og giver udsigt til det markante morænelandskab.

Udvidet undervejs

Allerede når man træder ind af hovedindgangen i terrænniveau, giver de første detaljer sig til kende. For første gang i Novo Nordisk-sammenhæng har man valgt en gulvklinke på gulvet. En fransk, lys, kvadratisk kalksandsten, Montpellier. Undervejs i projektet er der løbende blevet opgraderet, dog stadig i god takt og tone med den kliniske Novo Nordisk-stil, hvor hvidt er dominerende og signalerer renhed og sterilitet – et klassisk medical-udtryk. Samtidig er der også blevet ændret en del i selve byggeperioden.

– Så snart projektforslaget lå klar, så gik entreprenørerne i jorden dagen efter – samtidig med at vi projekterede færdigt. Og så er der klart, at der vil ske ændring­er og justeringer undervejs. Det stiller nogle krav til os, men det kan godt lade sig gøre. Heldigvis har mange af os været på Novo Nordisk-projekter før, så vi kender turen. Vi ved, der kommer mange ændringer. Og ja, det kan både være stressende og hårdt, men når vi først er i gang og sikrer en stram styring på det hele, så kan det godt lade sig gøre. Men også kun, fordi vi tidligt i fasen har et tæt samarbejde med entreprenørerne, fortæller Christian Knudsen, projektleder hos Rambøll Danmark A/S, der har været totalrådgiver på projektet.

Klassisk Clip-In med diffus ventilation

DAMPA ApS har leveret omkring 3.500 m2 loftsplader til laboratorierne i House of Innovation. Det er 600×600 mm Clip-In-Kassetter, der er perforerede og med akustikfilt på bagsiden, der sikrer støjdæmpning. Kassetternes perforation er dimensioneret til et overtryksloft. Tilsammen bevirker det, at ventilationen puster luft ned igennem loftspladerne, så man undgår ventilationsbafler specifikke steder. Det giver et mere ensartet og homogent loft.

– Du slipper for at sidde i træk under en baffel og får i stedet fordelt ventilationen ud over hele loftet. Det er en forholdsvis ny løsning i Danmark, men har været brugt i mange år i Europa, fortæller Torben Rützou, distriktschef hos DAMPA ApS.

Han oplyser, at loftspladerne, der også er et hygiejneloft og et nedtageligt loft, samtidig har en levetid på helt op til 50 år og er let at vedligeholde.

 

 

Denne artikel blev oprindelig bragt på byggeplads.dk – se artiklen her. 

Sign up for our
building newsletter

Do you want to stay updated on product launches, events, acoustic knowledge and much more? Sign up for our newsletter.

    Sign up for our
    marine newsletter

    Do you want to stay updated on product launches, events, new projects and much more? Sign up for our newsletter.

      Tilmeld dig vores
      byg-nyhedsbrev

      Vil du holde dig opdateret om produktlanceringer, events, akustikviden og meget mere? Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

        Tilmeld dig vores nyhedsbrev

        Bliv opdateret på en verden af akustiske løsninger

          Join Our Newsletter